whatsapp

האור והצל


אחד האלמנטים החשובים בתכנון חלל מגורים או חלל משרדים הוא ניצול האור הטבעי, אשר לו השפעה גדולה על חיינו במרחב הבנוי.

האור הטבעי משפיע עלינו בכמה מישורים כך למשל הוא משפע על במצבי רוח שלנו , על תחושת הרווחה , על הריכוז והתוצר שלנו וכמובן על בריאותנו .לכן בתכנון משרדים נשתדל למקם את העובדים באזורים הצמודים לפתחי האור וכל שאר הפונקציות הנדרשות באזורים מרוחקים לו. לא כך בתכנון מגורים שם ההעדפות והשיקולים מאוד אישיים

בתכנון פתחי אור טבעי, מחייב התייחסות לכיווני השמש - לצפון ודרום, מזרח ומערב והעמדת המבנה ביחס לכיוונים אלה. לדוגמה, תכנון פתח אור גדול ורחב אשר פונה לצד דרום מעלה באופן דרסטי את טמפרטורת החלל ויצור "אפקט חממה" מכיוון שקרני השמש פולטים חום ומקרינים אותו אל הזכוכית במרבית שעות היום. לעומת זאת, כאשר פתח האור מתוכנן לכיוון צפון, משם אין קרינה ישירה של השמש אין "אפקט חממה", אנו מקבלים אור נעים . לכן, חשוב למקם את הפונקציות השונות בחלל תוך התחשבות לכיווני האור.

ניצול נכון של אנרגית השמש והחדרת האור אל המבנה ע"י פתחים גדולים מאפשרת חסכון בצריכת חשמל בייחוד בחללים מרכזיים בו מתנהלת פעילות ברוב שעות היום ובכך מתאפשר מרחב מואר ומאוורר. בחללים פנימיים הצפונים בקירות ניתן להכניס את האור ע"י פתח אור מתקרה "סקיילאייט". פתחים אלה מאפשרים חוויה אור בכל שעות היום בהתאם למעבר השמש ועונות השנה.

אם בעבר, ממדי פתחי האור והחלונות של מגורים, במבני מסחר ומשרדים היו קטנים, היום המגמה היא ליצור מפתחים גדולים ופנורמיים ככל שניתן אשר מעצימים את החלל הפנימי, לא משנה מה יהיה שטחו ומידותיו, ובכך יוצרים תחושת מרחב, רווחה ובעיקר דו-שיח בין הנוף המשתקף בחוץ לבין החלל הפנים.

להצללה יש משקל עיצובי המשלים את סגנון המבנה והמראה שלו, היא נלקחת בחשבון תוך כדי התכנון. בבניה רוויה וגבוהה לרוב ההצללה פנימית בתוך החלל או, לחילופין היא באה בצורת תריסי גלילה. במגדלי מסחריים ומשרדים קירות מעטפת הבניין הם "קירות מסך" מזכוכית אשר מקבלת גיוון מראתי רפלקטיבי כלפי חוץ כדי לדחות ולהחזיר את קרני השמש.

כך למשל בשנים האחרונות באדריכלות חזרנו לתכנן ומשתמש במשרבייה בערבית או בסבכה בעברית. בעבר המשרבייה הייתה עבודת אמן עשויה מעץ או בלוח אבן ושיש. האמן ישב סיתת כל סנטימטר מרובע על גבי לוח השיש במשך חודשים רבים ,לעיתים אף שנים ויצר מעין "תחרה" מהאבן דרכה חדר האור לחלל. הסבכה אינה מאפשרת למי שנמצא בחוץ לראות אל בתוך החלל. אך דרכה ניתן לראות את המתרחש בחוץ. במדינות המזרח המשרבייה מותקנת לרוב בקומה בה נמצאות הנשים, בשל חובתן לשמור על צניעותן הן נשארות בבית אך רוצות לראות את הרחוב והמתרחש בו בלי להיראות ממנו. הסבכה מאפשרת חדירת אור לבית בכמות קטנה אך מספקת ברוב ימות השנה, בארצות שטופות שמש וחמות כמו בארצנו.

עם התפתחות הטכנולוגיה ,החומרים, המחשב והלייזר ניתן לתכנן משרבייה עם כל דוגמה או צורה שנדמיין. הסבכה יכולה להיות ממתכת, מאלומיניום או מעץ ומחומרים אלסטיים, היא יכולה להיות קבועה או ניידת .יכולה לשמש כמעטפת שנייה למבנה גבוה עם קומות או לנמוך.

בתכנון נכון ועיצוב חכם של סבכות ההצללה, ניתן לקבל מסננות קרני השמש ,ויצירת משחק עניין דרמה ותנועה עם האור והצל. הן מהוות אלמנט אומנותי ופיסולי המשולב במבנה.